Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


joi

"Ahuha de madre Ruta" cu dr. Ana Oleniuc - Mexic


Suveica mamei Ruta si a inceput calatoria in Mexic de la Mexico City. Cum suntem un grup de 25 de persoane din toata tara, am fost mandra sa le o prezint tuturor si toti au indragit o, inclusiv ghidul nostru mexican Manuel,  care o numeste in mexicana "Ahuha de madre Ruta" 



La Mexico City s a plimbat prin zone declarate patrimoniu mondial si la Muzeul National de Antropologie, s a fotografiat cu exponatele din toate culturile de pe teritorul mexican. Calatoria continua si suveica mamei Ruta face parte din ea si cu totii suntem mandri sa o avem cu noi. Face parte din poveste si poveste a continua pe urmele aztecilor, mayasilor, olmecilor, toltecilor si altor triburi din tara asta atat de mistica. Dupa Mexico City si cel mai mare muzeu de antropologie al Americii Latine, a mers in vechiul oras aztec Teotihuacan, la Piramida Soarelui si Piramida Lunii Ne am oprit dupa aceea la Puebla apoi Oaxaca - locul originar istoric al populatiilor precolumbiene Zapotec si Mixtec. Tot zapotec este si orasul Monte Alban, unde s au descoperit morminte pline cu obiecte din aur, iar la Mitla s a fotografiat cu cel mai lat copac din lume " arborele Tule". Ajungem in regiunea Chiapas, in civilizatia Maya. Am descoperit impreuna frumusetea satelor mayase San Juan Ciamula, unde locuitorii sunt indigeni si au o organizare proprie ( politia federala nu intra pe teritoriul lor ) iar cei din Zinancantan sunt mari cultivatori de flori. La Palenque mergem prin jungla sa vedem fabuloasele cascade "Aquq Azul", apoi Templul Soarelui si alte temple si palate. La Merida, oras frumos cu superbe case coloniale, vizitam cea mai veche Catedrala de pe continent.  De aici plecam spre Cancun, alt stat - alta ora, dar punctul magic al acestei calatorii acum urmeaza: Chichen Itza, un urias sit arheologic precolumbian construit de civilizatia Maya. La Piramida Kukulkan am ajuns exact in ziua solstitiului de vara, ritual sacru pentru mayasi, la care am participat impreuna cu sute de oameni de pe toata planeta. Moment unic minunat. La Cancun ne am intalnit cu o mare turcoise paduri de palmieri si flori luxuriante, de toate culorile, loc numai bun sa ne odihnim inainte sa ne intoarcem acasa. Sa mentionam si razboiul de tesut tipic mexican, alaturi de care nu am ratat ocazia sa ne fotografiem" O calatorie plina de mister. Drum bun in continuare" Ana Oleniuc